voetballers-warming-up
Voetbal

Zo voorkom je vermoeidheid in de tweede helft!

Geschreven door: U-Sport

Gedurende een wedstrijd loopt een voetballer steeds minder doordat hij moe wordt. De loop en sprintafstanden in de tweede helft nemen aanzienlijk af met zo’n 15%! De vermoeidheid zorgt ervoor dat voetballers minder nauwkeurig passen en schieten. Zelfs de kracht van het schieten neemt af met ongeveer 3km/uur! Om dit te voorkomen, geven wij je tips om vermoeidheid tegen te gaan in de tweede helft van de wedstrijd. Zodat jij óók na de rust goede prestaties kan leveren!

WAT TE DOEN TEGEN VERMOEIDHEID TIJDENS DE WEDSTRIJD?

Het begint allemaal bij een goede warming-up. Tijdens de warming-up bereid je jouw lichaam voor op de inspanning die het gaat leveren. Het zorgt ervoor dat er meer bloed naar je benen stroomt, waardoor ze meer zuurstof krijgen en de vermoeidheid in je benen afneemt!

Om de man met de hamer te voorkomen, moet je ook je energievoorraad aanvullen. Sportvoeding is hier essentieel. Het geeft je lichaam de juiste voedingsstoffen en brandstoffen zodat je het beste kunt presteren. Het nemen van de juiste voedingsstoffen voor én tijdens de inspanning helpt je energie op peil te houden en hierdoor langer en krachtiger te voetballen.

KOOLHYDRATEN VOOR ÉN TIJDENS DE WEDSTRIJD

Koolhydraten zijn van groot belang als het aankomt op sporten. Deze voedingsstof dient namelijk tijdens de inspanning als de belangrijkste brandstof voor de spieren. Kies daarom vooraf aan de wedstrijd een koolhydraatrijke maaltijd. Bovendien is het onlangs ontdekt dat koolhydraten nog een andere cruciale rol spelen bij de inspanning. Naast het leveren van energie, kunnen ze ook mentale vermoeidheid verminderen! Dit doen ze door een seintje te sturen naar de hersenen, waardoor de serotonine afremt en de spieren vanuit het brein goed worden aangestuurd. Hierdoor wordt het vermoeidheidsgevoel onderdrukt, met als resultaat dat de spierkracht- en werking behouden blijft tijdens het sporten.

Het is bewezen dat de koolhydraatinname de loopprestaties verbetert (Rolly & Williams, 2023). Een inname van 60 tot 90 gram, verhoogt de wendbaarheid met 2%, bevordert het dribbelen met 3,2% en verbetert de nauwkeurigheid van het schoppen met zo'n 3,5%.

effect koolhydraatinname op voetbalprestaties

Om prestatieverlies te voorkomen, neem je daarom een koolhydraatrijke snack tijdens de wedstrijd. Het perfécte tussendoortje voor voetballers zijn de Energy Cubes van U-Sport. Dit zijn kleine fruitblokjes met ieder 10 gram koolhydraten die het lichaam snel kan omzetten in energie. De blokjes zijn snel en comfortabel te eten vóór of tijdens de voetbalwedstrijden. Hierdoor blijft het energieniveau tijdens de wedstrijd hoog en wordt vermoeidheid vermindert, waardoor je als voetballer optimaal kunt presteren op het veld!

ISOTONE SPORTDRANK EN CAFEÏNE

Isotone sportdranken geven snel energie en helpen je gehydrateerd te houden om vermoeidheid te voorkomen. De Isotonic Performance Hydrator is een isotone sportdrankpoeder die jouw vocht-, energie- en elektrolytenbalans op peil houdt tijdens de wedstrijd, zodat jij met volle energie kan voetballen zonder vroegtijdig moe te worden. Dit drankje is niet alleen een topkeuze voor tijdens je match omdat het je energie en hydratatie op peil houdt, maar het helpt ook om spierkrampen te tackelen. Die krampen kunnen komen door te weinig elektrolyten zoals natrium en kalium, die belangrijk zijn voor je spieren. Met de Isotonic Performance Hydrator krijg je een stevige dosis van die belangrijke stoffen, waardoor je minder kans hebt op kramp en langer kunt doorballen.

Bovendien is de meest onderzochte manier om vermoeidheid te verlichten, het consumeren van cafeïne. Uit onderzoek blijkt dat dit de duurprestaties verbetert en het de reactietijd en alertheid verhoogt. Daarom bevat één van onze Energy Carb Gels ook cafeïne, wat in combinatie met de koolhydraten ook zeker een aanrader is als tussendoortje in de rust!

EXTRA TIPS ZODRA JE MERKT MOE TE WORDEN

Merk je tijdens het voetballen dat je moe begint te worden en duurt het nog even voordat het tijd is voor de rust? Dan kan je overwegen om deze tips toe te passen:

  • Let op je ademhaling: veel sporters ademen onbewust verkeerd, dat kost veel energie. Tijdens een voetbalwedstrijd is ademhalen net zo belangrijk, omdat je spieren zo meer zuurstof krijgen en beter presteren. Probeer zoveel mogelijk door je neus in te ademen en door je mond uit te ademen. Haal ook eens in de minuut een flinke hap lucht, naast je normale ademhaling. Door dit te doen, zul je de wedstrijd langer volhouden.
  • Zorg voor uitdaging: Juist als je moe bent, kan een beetje uitdaging goed werken. Door jezelf even wakker te schudden met het duel aangaan of een extra sprint te trekken, haal je jezelf uit die vermoeidheid.
  • Focus op techniek: Het kan ook helpen om je te focussen op een stukje techniek of einddoel. Heb je iets waar je altijd al aan wilde werken? Kies iets kleins en focus je op dit doel. Grote kans dat je je vermoeidheid al bent vergeten!

Met deze tips start jij met volle energie aan de tweede helft, zodat je het beste uit de laatste loodjes kan halen! Wij wensen je namens U-Sport veel succes met de wedstrijd!