Ketting smeren: wax vs olie
Geschreven door: U-SportEen fietsketting is een van de meest belangrijke onderdelen van een fiets en heeft een aanzienlijke invloed op je fietsprestaties, de soepelheid van het schakelen en de algehele rijervaring. Daarom, of je nu een ervaren wielrenner, een avontuurlijke mountainbiker of een recreatieve fietser bent, is het onderhoud van je fietsketting essentieel voor een soepele en effectieve rit. In deze blog leggen we je uit waarom het belangrijk is om je ketting goed te smeren, hoe vaak je je ketting moet smeren en vergelijken we de voor- en nadelen van wax en olie.
WAAROM JE KETTING SMEREN?
Om je fietstocht soepel en effectief te laten verlopen, is het essentieel om je ketting te smeren. Een slecht gesmeerde ketting betekent meer wrijving. Wrijving betekent dat er energie wordt verloren en dat resulteert in meer slijtage aan de ketting en aandrijving. Door de ketting te smeren, zorg je er dus voor dat de energie die jij overbrengt met je pedaalslagen optimaal blijft. Zo fiets je soepeler, en dit merk je tijdens je rit. Bovendien zorgt het smeren van de ketting voor een verbetering van de schakelprestaties, bescherming van de ketting en tandwielen tegen corrosie en verlenging van de levensduur van de ketting. Of je nu een recreatieve fietser of een fanatieke wielrenner bent, regelmatig je ketting smeren is essentieel voor een plezierige en duurzame ervaring op de fiets.
HOE VAAK MOET JE JE KETTING SMEREN?
Hoe vaak je je ketting moet smeren hangt af van verschillende factoren, zoals het type smeermiddel, de weersomstandigheden en hoe frequent en intensief je fietst. Maar over het algemeen gelden de volgende regels:
- Na het fietsen in regenachtige of modderige omstandigheden: In slechte weersomstandigheden kan het smeermiddel wegspoelen en de ketting blootstellen aan corrosie.
- Tijdens een onderhoudsbeurt na langdurig gebruik: Het kan nodig zijn om je ketting vaker te smeren als je regelmatig fietst of lange ritten maakt. Intensief gebruik leidt tot meer slijtage van de smering.
- Visuele inspectie: Wanneer je ketting er droog, roestig of vies uitziet, is het een goed idee om deze opnieuw te smeren. Het is dus belangrijk om de ketting regelmatig te inspecteren.
- Piepende en krakende geluiden: Wanneer je een krakend of piepend geluid tijdens het fietsen hoort, kan het een teken zijn van een vuile of droge ketting. Door de ketting te smeren zorg je ervoor dat de ketting weer soepel loopt.
- Het type smeermiddel: Het type smeermiddel dat je gebruikt heeft invloed op de frequentie waarmee je de ketting smeert. Met een kettingwax hoef je bijvoorbeeld minder vaak de ketting te smeren in vergelijking met een olie.
Over het algemeen is het beter om je ketting te vaak te smeren dan te weinig. Een droge ketting kan de fietsprestaties beïnvloeden en vroegtijdige slijtage veroorzaken. Door je ketting regelmatig te smeren, zorg je ervoor dat de ketting soepel loopt en verleng je de levensduur van je ketting.
MET WELK SMEERMIDDEL KUN JE HET BEST JE FIETS SMEREN?
Het juiste type smeermiddel voor je fietsketting hangt af van je persoonlijke voorkeur en behoeften en de omstandigheden waarin je fietst. Je kunt kiezen voor een kettingolie of –wax. Beide typen smeermiddelen hebben hun eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je de belangrijkste overwegingen.
Kettingolie
Kettingolie vermindert wrijving, zorgt voor een efficiënte overdracht van vermogen en verlengt de levensduur van je fietsketting en tandwielen.
Voordelen kettingolie:
- Snelle en grondige smering, waarbij de olie diep doordringt tot in de schakels.
- Ontvetten vereist minder inspanning in vergelijking met wax.
- Er zijn verschillende soorten kettingolie beschikbaar voor specifieke weersomstandigheden.
Nadelen kettingolie:
- De olie kan zich ophopen tot een plakkerige en vuilvangende substantie na verloop van tijd.
- Trekt meer vuil en stof aan vergeleken met wax, wat kan leiden tot snellere slijtage van de ketting en tandwielen.
- Vereist regelmatige smering en reiniging om het beste resultaat te behouden.
Tekst gaat verder onder de producten.
ONS AANBOD KETTINGOLIËN
Kettingwax
Kettingwax biedt uitstekende bescherming tegen slijtage en corrosie en trekt minder vuil aan, wat resulteert in een schonere en duurzamere ketting.
Voordelen kettingwax:
- Minder aantrekking van vuil, omdat de wax droogt tot een schone, wasachtige laag.
- Optimale bescherming tegen slijtage en corrosie.
- Minder smering en onderhoud nodig in vergelijking met kettingolie.
- Geschikt voor droge en stoffige omstandigheden.
Nadelen kettingwax:
- Het aanbrengen van kettingwax kost meer tijd en geduld dan het aanbrengen van kettingolie.
- Niet ideaal voor natte of modderige omstandigheden, omdat wax minder goed bestand is tegen water.
Innovatieve formule van olie en wax
Zoals je hebt opgemerkt heeft zowel een kettingwax als een kettingolie verschillende voordelen. U-Sport heeft een product ontwikkeld die de voordelen van deze typen smeermiddelen combineert. De Bio Chain Wax bevat een innovatieve formule van wax en esterolie die de diepe smeringseigenschappen van olie combineert met de langdurige bescherming van wax. De olie dringt diep door in de schakels van de ketting voor optimale smering, terwijl de wax een duurzame beschermlaag op de buitenkant van de ketting creëert. Hierdoor wordt je ketting minder snel vuil en gaat deze langer mee. Met de Bio Chain Wax geniet je van soepele en efficiënte ritten en houdt je je ketting in topconditie!
Tekst gaat verder onder de producten.
ONTDEK ONZE BIO CHAIN WAX!
HOE SMEER JE JE KETTING?
De manier waarop je je ketting smeert, hangt af van het type smeer middel. Bekijk de gebruiksaanwijzingen en instructievideo's van de Bio Chain Wax en All Weather Bio Chain Oil en Wet Weather Bio Chain Oil voor de juiste smering.