19.6.24 USports Voetbal Alwin Van Wijngaarden 176
Voetbal

De complete voedingsguide voor voetballers!

Geschreven door: U-Sport

Voeding is de sleutel tot succes voor elke sporter. Of je nu net begint of al een ervaren sporter bent, wat je eet heeft een enorme invloed op je prestaties en herstel. Voetbal vraagt veel van je lichaam door de intensieve korte inspanningen, daarom wordt sportvoeding ook steeds belangrijker in de voetbalwereld. In deze blog bespreken we waarom een voedingsschema belangrijk is, welke voedingsstoffen essentieel zijn voor voetballers, en wat je het beste vóór, tijdens en na de wedstrijd kunt eten. Ontdek hoe de juiste voeding je prestaties verbetert en je lichaam ondersteunt om het beste uit jezelf te halen op het veld!

WAAROM IS EEN VOEDINGSSCHEMA BELANGRIJK VOOR VOETBALLERS?

Een goed voedingsschema is om verschillende redenen essentieel voor voetballers. Ten eerste voorziet het je lichaam van de nodige brandstoffen om optimaal te presteren. De juiste voedingsstoffen zorgen ervoor dat jij niet alleen meer kracht kunt leveren tijdens het spel, maar ook dat jouw spierkracht met elke training toeneemt.

Daarnaast helpt een gebalanceerd voedingsschema je spieren sneller te herstellen na inspanning. Het bevordert de reparatie van spierschade en vermindert ontstekingen, waardoor je sneller weer klaar bent voor de volgende uitdaging op het veld.

Een goed voedingsschema draagt ook bij aan het behouden van een gezond gewicht, wat cruciaal is voor de snelheid en wendbaarheid die nodig zijn in voetbal. Bovendien kan de juiste voeding helpen blessures te voorkomen door je botten, spieren en andere weefsels sterk te houden, zodat je minder vatbaar bent voor overbelasting.

Tot slot ondersteunt een gestructureerd voedingsplan je concentratie, reactievermogen en precisie. Hiermee heeft voeding dus ook invloed op de specifieke vaardigheden zoals, passen, dribbelen, gooien en schieten, zodat jij altijd je beste spel kunt laten zien.

Kortom, een goed doordacht voedingsschema is de basis voor langdurig succes en topprestaties in voetbal!

WELKE VOEDINGSSTOFFEN ZIJN ESSENTIEEL VOOR VOETBALLERS?

Een gezond voedingspatroon voor voetballers draait om de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van je dagelijkse caloriebehoefte, bepaald door je gewicht, lichaamssamenstelling, activiteitsniveau en genetische aanleg. Hier zijn de belangrijkste voedingsstoffen die je als voetballer nodig hebt:

  • Koolhydraten: Zijn je brandstof. Ze leveren de energie die je nodig hebt tijdens intensieve inspanning. Door koolhydraten te eten, vul je als het ware je batterij aan voor een constante energievoorziening, zodat je langdurig met volle energie kunt voetballen. Bovendien verbetert een koolhydraatinname vóór en tijdens de wedstrijd de loopprestaties.
  • Eiwitten: Zijn de bouwstenen van je spieren en zijn nodig voor spierherstel en -groei, vooral na zware trainingen en wedstrijden.
  • Vetten: Zijn een belangrijke bouwstof voor je cellen en dus de werking van je spieren, hersenen en ogen. Onverzadigde vetten, zoals in noten en zaden, zijn belangrijk voor je gezondheid en goed herstel, wat bijdraagt aan betere prestaties op de lange termijn.
  • Vitaminen en mineralen: Zijn essentieel voor een sterk immuunsysteem.
  • Vocht: Voldoende water drinken is cruciaal om gehydrateerd te blijven, vooral tijdens inspanning.  Door voldoende te drinken voorkom je uitdroging, behoud je je energie en verklein je de kans op kramp.

WAT MOET JE ETEN VÓÓR DE TRAINING/ WEDSTRIJD?

Voor een voetbalwedstrijd is het belangrijk om je lichaam voldoende energie te geven. Eet geruime tijd, minimaal twee uur, voor de wedstrijd je laatste hoofdmaaltijd. Kies voor een koolhydraatrijke maaltijd, maar vermijd te veel vezels en vetten om darmklachten tijdens de wedstrijd te voorkomen. Goede koolhydraatbronnen zijn pasta, rijst, brood, aardappels, peulvruchten en fruit. Zorg ervoor dat deze voedingsmiddelen deel uitmaken van je laatste maaltijd voor de wedstrijd.

Krijg je tussen de maaltijd en de wedstrijd weer trek? Neem dan een koolhydraatrijk tussendoortje, zoals de U-Sport Energy Fruit Bar, Energy Carb Gel of Energy Cubes Football. Deze snacks bevatten allemaal 30 gram koolhydraten en bieden een optimale combinatie van snelle en langzame suikers, voor langdurige energie. De Energy Fruit Bar is laag in vetten en eiwitten en de Energy Carb Gel heeft een lage zuurgraad,  zodat je geen last krijgt van een zware maag tijdens het voetballen. De Energy Cubes is een fruitige snack die snel energie biedt. De blokjes zijn makkelijk mee te nemen in je voetbaltas en snel en comfortabel te eten, zodat je ze ook tijdens de rust kan gebruiken. Zo ga je goed voorbereid en vol energie de wedstrijd in!

WAT MOET JE ETEN TIJDENS DE WEDSTRIJD?

Om nog alles uit de tweede helft te halen, is het belangrijk om je energieniveau op peil te houden en uitdroging te voorkomen. Kies voor een snack met snel opneembare koolhydraten en zorg dat je voldoende drinkt. Zie hieronder ons voedingsadvies voor een voetbalwedstrijd:

koolhydraatinname voetbalwedstrijd

De Isotonic Performance Hydrator van U-Sport  is speciaal ontwikkeld om je vocht- en energiebalans op peil te houden en vult essentiële voedingsstoffen aan die je tijdens het voetballen verliest.

Tijdens de rust zijn de Energy Cubes ideaal. Door hun aangename textuur zijn ze snel te eten en bieden ze een makkelijke energieboost voor de laatste loodjes! Andere koolhydraatrijke snacks, zoals de Energy Carb Gel of Energy Fruit Bar, kunnen ook helpen om vermoeidheid tegen te gaan voor de tweede helft.

WAT MOET JE ETEN NA DE WEDSTRIJD?

Na een voetbalwedstrijd of training heb je niet alleen energie verbruikt, maar mogelijk ook spierschade opgelopen. Het is belangrijk om je energievoorraad snel aan te vullen, om je prestatievermogen op peil te houden en blessures te voorkomen. Daarom heb je koolhydraten nodig. Daarnaast hebben je spieren eiwitten nodig voor herstel, aangezien ze tijdens het voetballen beschadigd raken. Door na het sporten eiwitrijke producten te eten, bevorder je het spierherstel, voorkom je veel spierpijn en verminder je de kans op blessures!

De Whey Protein Support van U-Sport is een uitstekende optie. Deze eiwitpoeder bevat per portie (30 gram) maar liefst 23 gram eiwitten en is eenvoudig te mixen tot een heerlijke eiwitshake met vanille- of aardbeiensmaak. Ideaal om je spieren snel en effectief te voeden na de wedstrijd.

Door koolhydraten en eiwitten te combineren, help je je lichaam optimaal te herstellen en ben je sneller weer klaar voor de volgende training of wedstrijd. Vergeet niet eerst een gezonde, vullende maaltijd te eten voordat je je richt op de derde helft!