fietsen in de regen
Fietsen

Fietsen in de regen: hoe bereid je je voor?

Geschreven door: U-Sport

Fietsen in de regen is voor veel wielrenners en mountainbikers een uitdaging. Toch hoef je je geplande rit niet af te zeggen zodra de lucht grijs kleurt. Sterker nog: een regenachtige rit kan je techniek aanscherpen, omdat je meer aandacht moet besteden aan je controle en balans. Wél vraagt fietsen in nat weer om een andere voorbereiding dan bij droog weer. In deze blog lees je daarom hoe je je optimaal voorbereidt op een regenrit, hoe je je fiets goed onderhoudt en waar je op moet letten om veilig de weg op te gaan.

WELKE KLEDING IS GESCHIKT VOOR FIETSEN IN DE REGEN?

Een comfortabele en veilige rit begint met de juiste kleding. Regen hoeft je namelijk niet tegen te houden, zolang je lichaam goed beschermd is tegen wind, water en kou. Bescherm jezelf daarom met de volgende tips:

  • Laagjes: Start met een ademende basislaag, zoals merinowol, om droog te blijven en zweet af te voeren. Draag daarover een fietsshirt en sluit af met een ademend, waterdicht fietsjack met ventilatieopeningen om je lichaamstemperatuur te reguleren.
  • Beenstukken: Bescherm je benen tegen kou en nattigheid door waterafstotende beenstukken of kies bij lagere temperaturen voor een lange fietsbroek van waterafstotend materiaal. Hoewel ze vaak niet volledig waterdicht zijn, houden ze je benen wel warm.
  • Overschoenen: Voorkom natte voeten met waterdichte overschoenen. Kies een goed aansluitend model rond je enkels om binnendringend water tegen te gaan.
  • Accessoires: Vergeet ook eventuele accessoires niet voor extra bescherming. Denk aan een koerspetje onder je helm om regen uit je ogen te houden, waterdichte handschoenen voor goede grip op het stuur, en een bril die je ogen beschermt tegen opspattend vuil van je voorganger.
  • Extra tip: maak je jas of andere spullen waterafstotend met de Sports Gear Impregnator van U-Sport. Dit impregneermiddel zorgt ervoor dat je sport- en outdooruitrusting beschermd is tegen de elementen en is geschikt voor verschillende materialen zoals textiel, nylon, leer en canvas. Wil je weten hoe je dit doet? Lees dan onze blog Jas waterdicht maken: in drie stappen gedaan!’

HOE ONDERHOUD JE JE FIETS BIJ EEN REGENACHTIGE RIT?

Fietsen in de regen betekent automatisch dat je fiets meer vuil, modder en zand te verduren krijgt. Dit kan zorgen voor snellere slijtage van onderdelen zoals de ketting en aandrijving. Daarom is het zeker na een natte rit belangrijk om je fiets zorgvuldig te reinigen en te smeren, zodat je veilig en soepel blijft rijden.

WAT HEB JE NODIG?

Voor het schoonmaken van je fiets kun je het onderstaande stappenplan aanhouden:

1. REINIGEN NA DE RIT

Spoel je fiets direct na de rit af met een zachte straal water om modder en vuil los te weken. Breng vervolgens de Bio Bike Cleaner aan op het frame en de wielen. Deze biologisch afbreekbare reiniger bevat een krachtige, milieuvriendelijke formule effectief tegen modder, vet en vuil en laat geen strepen achter. Gebruik de reiniger in combinatie met de Soft Wash Brush om het vuil voorzichtig los te borstelen. Laat het reinigingsmiddel een paar minuten inwerken, spoel af met water en droog het geheel af met de Microfiber Cleaning & Polishing Cloth.

mountainbike-afspoelen-na-rit
Zorg dat je een goede plek vindt om je fiets schoon te maken. Het liefst ergens waar water gemakkelijk wegloopt.
bio-bike-cleaner-mountainbike-schoonmaken
Spuit de Bio Bike Cleaner op de vieze onderdelen van je fiets. Laat het even intrekken.
zachte-borstel-vervuilde-onderdelen
Verwijder zwaar vuil met een zachte borstel. Poets de onderdelen daarna schoon met een microvezel doek.

2. KETTING EN AANDRIJVING REINIGEN

Reinig vervolgens je ketting en aandrijving met de Bio Drive Chain Cleaner in combinatie met de Cassette Claw & Detail Drive Chain Brush om vuil tussen de tandwielen en schakels los te maken. De Bio Drive Chain Cleaner reinigt en ontvet je ketting en aandrijving grondig, waardoor kettingolie en wax beter hechten wat de prestaties van je fietsonderdelen verbetert. Wrijf vervolgens de ketting schoon met een microvezeldoek.

cassette-claw-detail-drive-chain-brush-verwijderen-vuil
Gebruik de Casette Claw & Detail Drive Chain Brush na het aanbrengen van de kettingreiniger om vuil uit o.a. de ketting te verwijderen.

3. VERSNELLINGEN EN REMMEN REINIGEN

Gebruik de Disc Break Cleaner om olie, vet, remvloeistoffen, modder en vuil van de remmen te verwijderen. Spray de Disc Brake Cleaner op een droge microvezeldoek en wrijf voorzichtig over de remschijven. Zo voorkom je piepende of slecht werkende remmen.

remmenreiniger-microvezeldoek-aanbrengen
Spuit de remmenreiniger op een microvezel doek.
remmenreiniger-wrijven-remschijven-fiets
Wrijf de remmenreiniger met een microvezeldoek op de remschijven.

4. KETTING SMEREN

Nadat alles schoon is, is het tijd om je ketting opnieuw te smeren. Breng de Wet Weather Bio Chain Oil aan terwijl je de ketting langzaam ronddraait. Deze duurzame olie is speciaal ontwikkeld voor natte omstandigheden. Dankzij de uitstekende hechting en lage wrijving blijf je soepel rijden. Daarbij voorkom je corrosie en slijtage aan je aandrijving! Druppel vanaf een kleine afstand de olie op de kettingschakels, terwijl je de ketting meermaals ronddraait. Geef de olie even de tijd om tussen de schakels te kruipen. Verdeel vervolgens de olie over de gehele ketting door de ketting al draaiende door een microvezeldoek te laten glijden. Voorkom dat de olie op de banden, velgen of remschijven terecht komt.

wet-weather-bio-chain-oil-aanbrengen-fiets
Druppel de kettingolie op de ketting. Verdeel vervolgens de olie over gehele ketting door de ketting al draaiende door een microvezeldoek te laten glijden. Hierdoor verwijder je direct ook overtollige olie.

Sluit af door je hele fiets droog te wrijven, met extra aandacht voor metalen onderdelen zoals boutjes en ketting om roestvorming te voorkomen. Zo is je fiets weer in topconditie voor de volgende rit! Lees ook de blog: 'Mountainbike schoonmaken: 6 eenvoudige stappen!' voor een uitgebreid overzicht over hoe je je fiets schoonmaakt.

HOE ZORG JE VOOR VEILIGHEID TIJDENS REGEN?

Fietsen in de regen vereist niet alleen aanpassingen in kleding en onderhoud, maar ook extra aandacht voor veiligheid, door een slechter wegdek en verminderde zichtbaarheid. Let daarom op het volgende:

  • Zorg voor verlichting: Gebruik heldere, knipperende voor- en achterlichten om beter zichtbaar te zijn. Bovendien kan reflecterende kleding en accessoires ook helpen om gezien te worden.
  • Controleer je bandenspanning: Rijd met iets lagere bandenspanning (ongeveer 5–6 bar) voor meer grip op natte wegen.
  • Pas je snelheid aan: Rem op tijd, neem bochten rustiger en houd meer afstand. Op nat asfalt heb je namelijk een langere remweg.
  • Rem voorzichtig: Rem met beleid en gebruik beide remmen gelijkmatig om slippen te voorkomen.

Fietsen in de regen vraagt om een goede voorbereiding, maar met de juiste uitrusting, onderhoud en aandacht voor veiligheid is een natte rit prima te doen. Zorg dus voor functionele kleding, bescherm je fiets met de juiste onderhoudsproducten van U-Sport en pas je rijstijl aan op de omstandigheden. Zo ben jij klaar voor de regen!